Sommarskorpor

Av , 2010-07-01 14:38

Skorporna passar lika bra som knaprigt tilltugg med färska bär som till förmiddagskaffet på trappan. En härlig doft av kardemumma sprider sig i köket vid baket.

Det här behövs. Det blir ca 35 st.

4 dl fiberhavregryn
ca 4 dl vetemjöl
2 dl rostade solroskärnor
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
1 msk kardemummakärnor
1/2 tsk salt
2 ägg + 1 till pensling
1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl mild yougert

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Mortla (dvs stöt) kardemummakärnorna grovt.
3. Blanda och rör i ägg, olja och yougert. Arbeta ihop till en deg. Platta ut degen (bild 1).
4. Forma degen till 3 smala längder på den mjölade diskbänken (bild 2), pensla med ägg.
5. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter.
6. Tag ut längderna och skär dem med en vass kniv i sneda skivor (bild 3).
7. Grädda i mitten av ugnen tills de får färg, 5-10 minuter. Öppna ugnsluckan på glänt, sänk värmen och låt skorporna stå kvar och torka (bild 4).
8. Lägg dem i en burk med lock.

Gör en rektangel av degen

– skär i 3 längder

– efter ca 10 min i ugnen, skär i bitar

– grädda färdigt och låt torka

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy